Kategoriarkiv: NaTur og landskap

Krigsminnesmerket på Tjøtta er ett av flere historiske markeringer i parkområdet. Foto: Håkon Sund

Ryddeprosjekter ved Russekirkegården

I regi av Syv Søstre natur- og kulturpark har Tjøtta sangkor satt i gang rydding av kratt og einer i utvalgte områder ved Russekirkegården på Tjøtta.

Formålet med prosjektet er å ta vare på kulturlandskapet ved å skape et åpnere landskapsbilde og hindre gjengroing, samt å øke trafikksikkerheten langs strekningen.

Det er snakk om to områder og to adskilte prosjekter:

Nordenden og langs vestsiden av Kråkvikvatn ved Russekirkegården

Område 1_Russekrikegården

Myrkanten nord for Russekirkegården 

Område 2_Russekrikegården

Det er planlagt ryddig i flere områder i Syv Søstre natur- og kulturpark. Landskapsparken oppfordrer lag, foreninger og skoleklasser til å komme med innspill på områder hvor det bør ryddes, og melde sin interesse for gjennomføring av slike oppdrag mot en godtgjørelse.

Ta kontakt med Annette Bär, tlf: 934 99 248.

 

 

Kruno. Foto: Sissel Eide Aasen.

Turforslag i desember

Helgeland Friluftsråd og Helgelendingen presenterer turforslag hver dag fram til julaften.

2. desember ble Sissel Eide Aasen fra Syv Søstre natur- og kulturpark utfordret til å komme med turforslag. Hun ønsker å veilede folk til det høyeste punktet på Tjøtta, nemlig «Kruno».

«Turen starter på gården hos Bioforsk, hvor korteste vei går opp akebakken med sti de siste meterne til toppen. Men den fineste opplevelsen får du om du starter ved kirka, hilser på hestene på veien mot Lekenga, og tar til høyre når du kommer til lysløypa. Ved gapahuken og teateramfiet for Tjøttaspelet tar du av til høyre igjen, og følger lysløypa opp i Staurskaret. Når du kommer opp til den mosegrodde rastebenken kan du ta en hvil og nyte litt utsikt.

Ta så stien til venstre og følg den oppover. Om kort tid er du oppe ved varden og kan se deg rundt – 360 grader med et fantastisk skue! Og du har kun beveget deg 78 høydemeter over havet.

I retning Sandnessjøen ser du de mektige Syv Søstre og Dønnamannen. Du ser den spesielle Røøya, krystallklart hav med kritthvit strand, Finnkneet, Snøfjell og de andre fastlandsfjella. I godvær kan du se helt til Torghatten, du ser Vega og du ser det fantastiske øyriket så langt du bare klarer å tøye øyet. Dette er en tur hvor kikkerten ikke bør ligge igjen hjemme. Om du er heldig kan du se ørn, og ser du den ikke kan du i alle fall se Tjøtta-samfunnet i ørneperspektiv.

Er det lite vind og ikke for tørt i terrenget, kan du ha med opptenningsved og fyre et lite bål. Hva er vel deiligere enn å drømme seg bort med en kaffekopp i hånda? Og når du til slutt klarer å slite deg løs, tar det kun fem minutter å gå ned akebakken for å returnere til hverdagskravene. Er det snø og du har med akebrett går det enda raskere.

Dette er en fin nærtur enten du bor på Tjøtta eller du kommer i bil og vil gå en liten tur. Tjøtta har også mange andre fine tursti-opplevelser det kan være verd å prøve. Noen er kjempegodt merket, mens andre har grodd litt igjen og vil bli ryddet og merket etter hvert.

Dette er min favorittur, så kanskje vi sees. God tur!«

 Se artikkelen i sin helhet i Helgelendingen.